woorden

specialisaties: psychoanalyse

De psychoanalytische kuur:

De psychoanalytische kuur is een therapievorm, gebaseerd op een uitgebreid theoretisch kader. Ze vereist dat er gesprekken over een lange periode en met een hoge frequentie plaatsvinden.

In een psychoanalytische kuur ligt de analysant op de sofa en zit de psychoanalyticus buiten het gezichtsveld van de analysant. Deze setting laat de analysant toe zijn gedachten in alle vrijheid onder woorden te brengen.

Er wordt veel aandacht besteed aan fantasie├źn, dromen en andere bewuste of onbewuste betekenissen. Personen met onverklaard psychisch lijden, innerlijke conflicten, zich steeds herhalende patronen in relatie tot zichzelf en/of anderen komen in aanmerking voor deze therapievorm. Daarnaast wordt de psychoanalyticus ook wel geconsulteerd door personen die al dan niet om professionele redenen zich willen verdiepen in hun eigen psychisch functioneren.

De psychoanalytische therapie:

De psychoanalytische therapie is gebaseerd op een psychoanalytische kuur en werd gaandeweg een op zich bestaande therapievorm. De nadruk ligt op het innerlijk functioneren, de taal en de onderzoekende houding.

In tegenstelling tot de striktere setting van de psychoanalytische kuur werkt een psychoanalytisch therapeut gewoonlijk face a face, en wordt, naast het individuele werk, ook therapie aangeboden aan koppels, gezinnen of groepen. De frequentie van de sessies ligt gewoonlijk lager.

Afhankelijk van de individuele vraag en de therapeutische indicatie zal de therapeut verschillende behandelingsvormen toepassen.

Pieter Vercaeren en Koen Baeten zijn gespecialiseerd in de psychoanalyse.

< terug